یزدفردا: در ماه‌های اخیر شاهد رشد قارچی پلتفرم‌های خرید آنلاین طلا هستیم که اما و اگرهای زیادی پیرامون فعالیت‌شان وجود دارد؛ بانک مرکزی اما از جدی شدن ساماندهی این پلتفرم‌ها خبرداد و اعلام کرد: به دادستانی نامه زدیم ومواردی که خلاف باشد بزودی جمع آوری می‌شود.

به گزارش یزدفردا: نوش آفرین واقفی، درباره گسترش پلتفرم‌های فروش آنلاین طلا و قانونی بودن فعالیت آن‌ها، اظهار داشت: درخصوص فعالیت پلتفرم‌های طلا، سازمانهای مختلفی نقش دارند، الان هم وزارت صمت، بانک مرکزی و چند نهاد دیگر روی آن کار می‌کنند. 

وی افزود: مواردی که با آیین نامه‌های مربوطه همخوانی نداشته باشد، مورد برخورد قرار خواهد گرفت. 

او در پاسخ به اینکه بنا نیست ساماندهی مشخص و منظمی برای این سایت‌ها وپلتفرم‌های آنلاین فروش طلا صورت گیرد؟ گفت: از ۲-۳ هفته گذشته این ساماندهی شکل گرفته است. 

سرویس دهی ۲ پلتفرم فروش طلا متوقف شد

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی با بیان اینکه به تدریج با پلتفرم‌ها و سایتهایی که ضوابط را رعایت نکرده باشند برخورد شده و سرویس دهی آن‌ها متوقف می‌شود، تصریح کرد: سرویس دهی ۲ پلتفرم فروش طلا در همین راستا متوقف شده است. 

خبرنگار گفت: درحالی خرید و فروش طلا در سایت‌های مختلف از جمله دی جی کالا، اسنپ، بانی مد، دیوار و پلتفرم‌های طلا براحتی انجام میشود که اتحادیه طلا مدعی شده که طلای تقلبی و کم عیار توسط این سایت‌ها فروخته می‌شود؛ آیا نباید برخوردی جدی و قاطع با این بخش صورت گیرد تا جلوی متضرر شدن مردم هم گرفته شود؟ 

واقفی تأکید کرد: بانک مرکزی در اینجا کمترین نقش را درباره اصنافی که در این حوزه باید اعلام نظر کنند، دارد. 

معاون بانک مرکزی البته ادامه داد: ما به دادستانی هم نامه زدیم؛ دوستان هم پیگیری‌های لازم را انجام دادند. ۲ هفته‌ای است که ساماندهی این پلتفرم‌ها به طور جدی انجام می‌شود؛ اگر مواردی خلاف باشد بزودی جمع آوری می‌شود. 

رشد قارچ گونه سایت‌ها و پلتفرم‌های فروش آنلاین طلا درحالی اخیراً بشدت زیاد شده که هنوز دستگاه‌های مسئول و مرتبط اعتبار فعالیت آن‌ها را تایید نکرده است. 

این درحالی است که پلتفرم‌های فروش طلا به راحتی در سطح شهر و شبکه نمایش خانگی تبلیغات گسترده‌ای دارند. در عین حال اتحادیه طلا بارها نسبت به فعالیت این سایت‌ها و معاملات آنلاین طلا هشدار داده است. 

رئیس اتحادیه طلا به دفعات از فروش طلای تقلبی و عیار پایین توسط سایت‌های آنلاین فروش طلا خبر داده وبه مردم توصیه کرده حتما طلا را به صورت حضوری خرید کنند. 

با این حال اما تبلیغات اغوا کننده پلتفرم‌های طلا مردم را ترغیب می‌کند تا با هر مقدار پولی که دارند طلا بخرند! بنابراین آنچه که مردم را به خرید طلا در فضای مجازی سوق می‌دهد این است که افراد با هر میزان سرمایه می‌توانند طلا خریداری کنند و اگر مجموع خرید آن‌ها به یک گرم رسید امکان دریافت فیزیک طلا را خواهند داشت. 

اخیراً امین کلاهدوزان، رئیس مرکز تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با فروش طلای آنلاین اعلام کرده: «مهم‌ترین ریسک در فروش طلا، خالی‌فروشی است؛ یعنی کسب‌وکار پول را از مشتری دریافت می‌کند ولی طلا در اختیار ندارد، از این رو طبق نامه اخیر بانک مرکزی که مورد حمایت مرکز تتا (توسعه تجارت الکترونیک) هم هست، طلای فروخته‌شده باید موجود باشد و در بانک ذخیره شود.» 

بنابراین حداقل شرط فعالیت این پلتفرم‌ها ذخیره‌سازی طلا در بانک عامل است. درگام اول باید طلا در بانک عامل سپرده شود تا ضمانتی برای معاملات آن‌ها باشد. 

البته طرح سند باکس وزارت صمت با عنوان اولین سکوی هوشمند معاملات فلزات گرانبها عملاً برای جلوگیری از خالی فروشی فلزات گرانبها در فضای مجازی و اعمال نظارت‌های ثانویه و بیشتر در این بازار رونمایی شده بود. اما ظاهرا این سامانه نتوانسته رضایت بانک مرکزی را جلب کند و به همین دلیل بانک مرکزی بر ضرورت ذخیره طلای فروخته شده دربانک‌ها تاکید کرده است. 

بررسی‌ها نشان می‌دهد علاوه‌بر فعالیت ۹ پلتفرم در حوزه خرید آنلاین طلای آب‌شده، ۴ پلتفرم در حوزه تعداد فروش آنلاین طلای تزئینی فعالیت می‌کنند. ۱۳ صندوق بورسی در حوزه طلا فعال بوده و همچنین درحال حاضر چندین بانک و پلتفرم وام طلا به مشتریان ارائه می‌دهند. کارشناسان معتقدند به لحاظ امنیت، صندوق‌های بورسی بالاترین امنیت را در بین روش‌های مختلف خرید آنلاین طلا دارند. 

خرید و فروش آنلاین طلا نیازمند قانون‌گذاری شفاف و صریح است و پلتفرم‌ها و شرکت‌های فعال در این زمینه باید مجوزهای لازم را اخذ کنند؛ با توجه به گستردگی این پلتفرم‌ها ضروری است که بانک مرکزی و وزارت صمت با صراحت با مردم سخن بگویند و اگر پلتفرمی نا امن است فورا با آن برخورد کنند تا مردم هم متضرر نشوند.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا